بررسی اثر استفاده از سایبان بر تغییرات اقلیمی باغات سرپوشیده پسته و زردآلو

نوع مقاله : مقاله پژوهشی

نویسندگان

1 بخش تحقیقات فنی و مهندسی کشاورزی، مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی و منابع طبیعی استان اصفهان، سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی، اصفهان، ایران

2 موسسه تحقیقات فنی و مهندسی کشاورزی، سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی، کرج، ایران

چکیده

چکیده
سالانه به دلایل مختلف تلفات زیادی در تولید محصول ایجاد شده و صدمات جبران‌ناپذیری به درختان میوه وارد می‌شود. یکی از راه­کارهای عملیاتی شده در دنیا به منظور کاهش این صدمات، استفاده از پوشش‌های توری در باغات است. برای این که انتخاب توری مناسب صورت گیرد ضرورت دارد در ابتدا عوامل اصلی مورد نیاز برای رشد و نمو گیاه بررسی گردند تا توری نصب شده اثر نامطلوبی بر آن­ها ایجاد نکند. در این تحقیق، سامانه پایشگر برای پایش تغییرات میزان تابش، دما، رطوبت نسبی داخل و خارج باغات سرپوشیده پسته و زردآلو و همچنین جهت و سرعت باد در خارج باغات سرپوشیده مذکور طراحی و ساخته شد. این سامانه داده­های مربوطه را در داخل و خارج سایبان اندازه ­گیری کرده و به سرور مرکزی ارسال کرده تا ذخیره گردد. بررسی نمودار تغییرات ماهانه دما، رطوبت نسبی و نور دریافتی در کل دوره در باغات سرپوشیده زردآلو در شاهرود و پسته در رفسنجان نشان داد که دمای داخل سایبان نسبت به بیرون کمتر بوده است ولی اختلاف معنی­ داری بین ماه ­ها مشاهده نشد. در خصوص رطوبت نسبی و نور نیز به ترتیب بیشتر و کمتر از بیرون بوده ­اند ولی اختلاف معنی­ داری بین ماه­ها مشاهده نشد. به طور کلی بررسی تغییرات میانگین پارامترهای سه گانه دما، رطوبت و تابش در کل دوره نشان داد بیشترین اثر استفاده ازسایبان در باغات بر روی کاهش شدت نور دریافتی بوده است. همچنین هنگامی که سرعت باد زیاد است، دمای داخل و خارج از سایبان به یکدیگر نزدیکتر است.
 

کلیدواژه‌ها


عنوان مقاله [English]

Investigating the Effect of Using Shading Net on Climate Change in Pistachio and Apricot Gardens

نویسندگان [English]

  • Davood Momeni 1
  • Jalal Javadimoghaddam 2
  • Omidreza Roustapour 2
1 Department of Agricultural Engineering Research, Isfahan Agricultural and Natural Resources Research and Education Center, AREEO, Isfahan, Iran.
2 Agricultural Engineering Research Institute, AREEO, Karaj, Iran
چکیده [English]

Abstract
There are many losses in crop production each year, due to various reasons. The use of shadow nets in orchards is one of the protection solutions. In order to select the appropriate net, it is necessary to determine the main factors in plant growth to utilize from net benefits and prevent its adverse effects.. In general, light, temperature and humidity are three main effective factors in plant growth and development. In this research, a monitoring system was designed and built to monitor the changes in radiation, temperature and relative humidity inside and outside of the selected covered pistachio and apricot gardens. Wind velocity and direction outside the gardens were also measured. The measured data by the system related to these factors inside and outside the gardens was collected in a central server. Investigation of monthly graphs of changes in temperature, relative humidity and light received from apricot gardens in Shahroud and Pistachio gardens in Rafsanjan showed that the temperature inside the shading nets was lower than outside but there was no significant difference between the months records. For relative humidity and light factors, respectively the inside records were higher and lower than outside records. But no significant differences were observed between the months. In general, the study of changes in the mean values of the three factors of temperature, humidity and radiation in the whole period showed that the greatest effect of shading net in orchards was the reducing of the intensity of light received. When the wind velocity was high, the temperature inside and outside the shading net was closer to each other.

کلیدواژه‌ها [English]

  • Keywords: Humidity
  • Light
  • Shade house
  • Temperature
  • Wind
Ahmed, H. A., Al-Faraj, A.A. and Abdel-Ghany, A. M. (2016). Shading greenhouses to improve the microclimate, energy and water saving in hot regions: A review. Scientia Horticulturae, 201: 36-45.
Ajmi, A., Vazquez, S., Morales, F., Chaari, A., Hamdi El-Jendoubi, H. Abadia, A. and Larbi, A. (2018). Prolonged artificial shade affects morphological, anatomical, biochemical and ecophysiological behavior of young olive trees. Scientia Horticulturae, 241: 275-284.
Chang, P.T., Hsieh, C.C. and Jiang, Y.L. (2016). Responses of ‘Shih Huo Chuan’ pitaya (Hylocereus polyrhizus (Weber) Britt. & Rose) to different degrees of shading nets. Scientia Horticulturae, 198: 154-162.
Jifon, J.L., and Syvertsen, J.P. (2001). Effects of moderate shade on citrus leaf gas enchange, fruit yield and quality. Proceeding of Florida state horticultural society, 114: 177-181.
Israeli, Y., Plaut, Z. and Schwartz, A. (1995). Effect of shade on banana morphology, growth and production. Scientia Horticulturae, 62: 45-56.
Kotilainen, T., Robson, T. M. and Herna-Andez, R. (2018). Light quality characterization under climate screens and shade nets for controlled environment agriculture, Research Article. PLOS One, June 25.
Mahmood, A., Hu. Y., Tanny, J. and Asante, E. A. (2018). Effects of shading and insect-proof screens on crop microclimate and production: A review of recent advances. Scientia Horticulturae, 241: 241-251.
Mditshwa, A, Magwaza, L.S. and Tesfay, S.Z. (2019). Shade netting on subtropical fruit: effect on environmental conditions, tree physiology and fruit quality. Scientia Horticultureae: 256 (2019) 108556.
Shahak, Y. (2008). Photo-Selective Netting for Improved Performance of Horticultural Crops. A Review of Ornamental and Vegetable Studies Carried Out in Israel. Acta Horticulturae 770, Jan 2008.
Smit, A. (2007). Apple tree and fruit response to shade netting. Ms Thesis in agricultural at the university of Stellnbosch, South Africa.
Stander, J. and Cronje, P. (2016). Important considerations for citrus production under shade nets. Citrus Research International. Oct- Nov 2016, 64-67.
Tinyane, P.P., Sivakumar, D. and Soundy, P. (2018). Growing ‘Hass’ avocado fruit under different coloured shade netting improves the marketable yield and affects fruit ripening. Scientia Horticulturae, 230: 43-49.