بررسی تاثیر پوشش‌ خوراکی کیتوزان، بسته‌بندی با اتمسفر اصلاح شده و فیلم بسته بندی نانو بر بهبود ویژگی های کیفی کدو سبز (Cucurbita pepo L.)

نویسندگان

1 گروه مهندسی بیوسیستم - دانشکده کشاورزی- دانشگاه بوعلی سینا - همدان - ایران

2 گروه مهندسی بیوسیستم- دانشکده کشاورزی - دانشگاه بوعلی سینا

3 گروه باغبانی - دانشکده کشاورزی - دانشگاه بوعلی سینا - همدان - ایران

چکیده

نگهداری محصولات کشاورزی یکی از عملیات‌های مهم پس از برداشت می‌باشد. افزایش روز افزون ضایعات مواد غذایی و تأکید بر مصرف تازه این محصولات، اهمیت نگهداری آن‌ها را در پس از برداشت دو چندان می‌کند. از این‌رو بکارگیری روش‌هایی مانند استفاده از اتمسفر اصلاح شده، پوشش خوراکی کیتوزان و فیلم بسته‌بندی نانو برای افزایش ماندگاری و حفظ کیفیت محصولات کشاورزی از اهمیت بسزایی برخوردار است. در این پژوهش خواص فیزیکوشیمیایی و مکانیکی کدو سبز محصول در طول دوره نگهداری با استفاده از آزمون فاکتوریل در قالب طرح کاملا تصادفی مورد ارزیابی قرار گرفت. محصول کدو سبز با محلول کیتوزان 5/0 درصد پوشش‌دهی و با دو نوع فیلم‌ (نانو امولسیون سیلیکونی و معمولی) به همراه اتمسفر اصلاح شده (5% اکسیژن + 10% دی اکسید کربن + 85% نیتروژن) و اتمسفر معمولی، بسته‌بندی و در دمای 4 درجه سانتی‌گراد (دمای یخچال) نگهداری شد. زمان نگهداری برای نمونه‌ها 20 روز بود. در طول دوره نگهداری به صورت چهار روز یک بار خواص شیمیایی (مواد جامد محلول کل، pH، اسیدیته تیتراسیون و فنل)، خواص فیزیکی (تغییرات رنگ و کاهش وزن) و خواص مکانیکی (نیروی نفوذ، مدول الاستیسیته و انرژی نفوذ) مورد ارزیابی قرار گرفتند.بسته اتمسفر اصلاح شده + پوشش‌دار + فیلم نانو موجب کاهش تغییرات در فاکتورهای pH، اسیدیته تیتراسیون، کاهش وزن و نیروی نفوذ شد. اتمسفر اصلاح شده عملکرد مثبتی در کاهش تغییرات فنل نشان داد. همچنین ترکیب اتمسفر اصلاح شده و فیلم نانو از افزایش تغییرات مدول الاستیسیته و انرژی نفوذ جلوگیری کرد.

کلیدواژه‌ها

موضوعات


عنوان مقاله [English]

Investigating the effect of chitosan edible coating, modified atmosphere packaging and nano packaging film on improving the quality characteristics of zucchini (Cucurbita pepo L.)

نویسندگان [English]

  • mehdi moradi 1
  • Ebrahim Ahmadi 2
  • farshad dashti 3
1 Department of Biosystem Engineering, Faculty of Agriculture, Bu-Ali Sina University , Hamedan, Iran
2 Dept of Biosystem Engineering, Bu-Ali Sina University
3 Department of Horticultural Science, Faculty of Agriculture, Bu-Ali Sina University , Hamedan, Iran
چکیده [English]

Storage of agricultural products is one of the post-harvest operations. The increase in food waste and the emphasis on fresh consumption of these products doubles the importance of storing them after harvest. Therefore, it is very important to use methods such as using modified atmosphere, edible chitosan coating and nano packaging film to increase shelf life and maintain the quality of agricultural products. In this research, the physicochemical and mechanical properties of this product, during the storage period were evaluated by factorial test in completely randomized design. Zucchini product after harvesting from the farm is coated with 0.5% chitosan solution and with two types of films (silicone nanoemulsion and normal) along with a modified atmosphere (5% oxygen + 10% carbon dioxide + 85% nitrogen ) and normal atmosphere, packed and kept at 4˚C (refrigerator temperature). The storage time for the samples was 20 days. Chemical properties (total soluble solids, pH, titratable acidity and phenol), physical properties (color changes and weight loss) and mechanical properties (penetration force, elasticity modulus and penetration energy) were evaluated during the storage period every four days. Modified atmosphere package + with coating + nano film reduced changes in pH, titratable acidity, weight loss and penetration force. The modified atmosphere showed a positive performance in reducing the changes of phenol. Also, the combination of modified atmosphere and nano film prevented the increase of changes in elasticity modulus and penetration energy.

کلیدواژه‌ها [English]

  • Controlled atmosphere
  • packaging
  • Qualitative properties
  • Zucchini