تحلیل انرژی تولید گوجه‌فرنگی در فضای باز و گلخانه

نویسندگان

1 استادیار بخش کشاورزی، دانشگاه پیام نور، صندوق پستی 4697-19395 تهران، ایران.

2 دانشجوی کارشناسی ارشد مکانیزاسیون کشاورزی، دانشکده دانشگاه پیام نور، صندوق پستی 4697-19395 تهران، ایران.

چکیده

. با توجه به اظهارات گلخانه دارن، با قیمت‌های سال 1400که بین 4 تا 6 هزار تومان متغیر برای هر کیلوگرم گوجه فرنگی گلخانه‌ای است، تولید گلخانه‌ای گوجه فرنگی به صرفه نیست. لذا در این پژوهش مقدار و بهره‌وری مصرف نهاده های تولید این سیستم مورد بررسی قرار گرفت.به منظور برآورد انرژی مصرفی در جریان تولید گوجه فرنگی ، ابتدا تمام نهاده‌های مصرفی و خروجی مربوطه تعیین و اندازه گیری شد، سپس با استفاده از معادل انرژی مربوط به هر یک از نهاده یا محصول تولید شده و ضرب این معادل در مقدار نهاده مصرف شده یا محصول تولید شده، انرژی ورودی و خروجی محاسبه گردید. نتایج نشان داد کل انرژی ورودی و خروجی تولید گوجه فرنگی در سیستم فضای باز و گلخانه به ترتیب۱۵۴/۷۳ و ۱۲۴۵/۶۵، ۷۳/۸۱ و۲۲۵/۸۹ گیگاژول بر هکتار بود. الکتریسیته با سهم ۶۰ درصد از کل انرژی مصرفی به عنوان پر مصرف ترین نهاده انرژی برای تولید گوجه فرنگی در فضای باز بدست آمد. در حالی که گاز مصرفی با سهم 5/65درصد از کل انرژی مصرفی به عنوان پر مصرف ترین نهاده انرژی برای تولید گوجه فرنگی در سیستم گلخانه بدست آمد. درآمد کل در تولید گوجه فرنگی در سیستم گلخانه بیشتر از مقادیر فضای باز در تولیداین محصول میباشد. مقادیر درآمد کل در تولید گوجه فرنگی در فضای باز و گلخانه به ترتیب۷۳ و ۲۴۲ میلیون تومان بود. این امر ناشی از قیمت فروش بیشتر در موقع عرضه به بازار است.

کلیدواژه‌ها

موضوعات


عنوان مقاله [English]

Investigation of energy consumption in tomato production at custom and greenhouse system

نویسندگان [English]

  • esmaeil seidi 1
  • Masoud Momeni 2
1 Assistant Professor of Agricultural Department, Payame Noor University, Tehran, Iran. P.O. Box, 19395-4697.
2 Student of Agricultural Department, Payame Noor University, Tehran, Iran. P.O. Box, 19395-4697
چکیده [English]

In our country, greenhise industry started several years ago, but farmers do not get much profit, despite of destruction of the environment by consuming a lot of energy at the production process. In this research, the field cultivation of tomato and the energy used are compared with the energy used in the greenhouse. The results obtained in the field of energy consumption in both types of direct and indirect energy, like fuel consumtion, labour, electricity, fertilizer, pesticide etc, showed that total energy use for conventional system was 73/81 Gjol/ha and for greenhouse system was 225/89 Gjol/ha. For conventional system the most used energy input was electricity and second was fertilizer, and for greenhouse natural gas was first and disel was second. Althoughenrgy using was much higher for greenhouse system, but total income was tree time’s hifger of greenhouse production of tomato compared to field production. Off course the most important factor to achieve higher income is selling time of product at autumn, winter and spring which field tomato is rarely at market. At the end, greenhouse production system may be a better methods in th region, but some innovation like sustainable energy system or optimum designing parameters in the structures and buildings should be used.

کلیدواژه‌ها [English]

  • Production inputs
  • greenhouse
  • Energy
  • tomato