آنالیز آماری داده های باد با استفاده از تابع توزیع ویبول به منظور تأمین بخشی از انرژی مورد نیاز عملیات کشاورزی (مطالعه موردی: شهرستان بروجرد، ایران)

Document Type : Research Paper

Authors

1 Department of Agricultural Machinery Engineering, Faculty of Agricultural Engineering & Technology, University of Tehran, Iran

2 Department of Agricultural Mechanization, Science and Research Branch, Islamic Azad University, Tehran, Iran

Abstract

چکیده
در این تحقیق تجزیه و تحلیل آماری داده های باد در شهرستان بروجرد مطالعه شده است. اطلاعات مربوطه در یک دوره 10 ساله (2021-2012) و در فواصل سه ساعته در ارتفاع 10 متری ثبت شده اند. در این بررسی از تابع توزیع ویبول به منظور پیشگوئی سرعت باد استفاده شده است. دو پارامتر مربوطه در توزیع ویبول، یعنی پارامترهای شکل و مقیاس توسط دو روش ماکزیمم بزرگ نمائی و حداقل مربعات محاسبه شده اند. به منظور آزمایش  نکوئی برازش از آزمون کای اسکوئر استفاده شده است.  طبق نتایج حاصل از برازش در 11 ماه از سال، توزیع فراوانی تجربی مطابق با توزیع ویبول دو پارامتره می باشد ولی احتمال تجربی داده های سرعت باد در ماه سپتامبر از تابع ویبول دو پارامتره تبعیت نمی کند، بنابراین  برای ماه سپتامبر از تابع توزیع ویبول چهار پارامتره استفاده گردیده است. منحنی روزانه سرعت باد و گلباد هادی مربوطه به تفکیک ماه های مختلف سال ترسیم و بحث شده اند. همچنین میانگین سرعت باد و دانسیته نیز محاسبه شده است. برای مشخص کردن کلاس باد در شهرستان بروجرد از جدول کلاس بندی آمریکائی استفاده شده است. نتایج نشان داد که ماکزیمم سرعت باد در هر روز سه مرتبه و در فواصل زمانی هشت ساعته رخ می دهد و این زمان ها حدوداً در ساعات پنج و 12 و 21 به وقت گرینویچ می باشند. همچنین نتایج نشان داد که جهت باد غالب در منطقه از سمت جنوب شرقی به سمت شمال غربی(با انحراف کمی در اطراف جهات مذکور) می باشد و سرعت متوسط باد در زمستان ها بیشتر از سایر فصول سال می باشد. 

Keywords