TY - JOUR ID - 15778 TI - طراحی، ساخت و ارزیابی موزع تسمه‌ای کاشت سیب‌زمینی‌ JO - مکانیزاسیون کشاورزی JA - JAM LA - fa SN - 2383-126X AU - دری اسفریزی, محمد جواد AU - جعفری, مهرنوش AU - اسحق بیگی, علی AD - گروه مهندسی بیوسیستم، دانشکده کشاورزی، دانشگاه صنعتی اصفهان، اصفهان، ایران Y1 - 2022 PY - 2022 VL - 7 IS - 2 SP - 39 EP - 48 KW - دقت KW - شاخص کیفیت تغذیه KW - ضریب شکل KW - موزع KW - میانگین فواصل کاشت DO - 10.22034/jam.2023.15778 N2 - سیب‌زمینی از نظر حجم تولید در بین محصولات مختلف کشاورزی بعد از گندم، برنج و ذرت در ردۀ چهارم قرار دارد. کارنده‌های سیب‌زمینی موجود در کشور بدون در نظر گرفتن اندازۀ سیب‌زمینی آن‌ها را در فاصلۀ ثابتی روی خط کاشت می‌کارند که منجر به توزیع ناهمگن ساقه در سطح مزرعه می‌شود. هدف از تحقیق حاضر، طراحی، ساخت و ارزیابی یک موزع کارندۀ تسمه­ای برای کاشت سیب‌زمینی‌ است. در این نوع کارنده‌، از گروهی تسمه به منظور دریافت، انتقال و کاشت سیب‌زمینی استفاده می‌شود. در ابتدا سیب‌زمینی‌ها از مخزن بر روی تسمه‌های کاشت میانی دستگاه می‌افتند. تسمه‌های بازگرداننده که در جهت عکس تسمه‌های میانی حرکت می‌کنند، سیب‌زمینی‌های اضافی که توسط تسمه‌های میانی به کناره‌ها هدایت شده‌اند را به اول مسیر برمی­گردانند تا تسمه‌های میانی مجددا آن­ها را بارگیری نمایند. در این پژوهش، ارزیابی موزع صرفاً در محیط آزمایشگاه و به کمک تست ریگ انجام شد. اثر سرعت خطی موزع، سرعت خطی تست ریگ، اندازۀ و شکل سیب‌زمینی (گرد و کشیده) بر شاخص‌های کیفی کاشت با آزمایش فاکتوریل در قالب طرح کاملاً تصادفی در سه تکرار ارزیابی شد. یافته‌ها نشان داد که میانگین فواصل کاشت، انحراف معیار، شاخص‌های چندکاشتی، نکاشت و کیفیت تغذیه به طور معنی‌دار به سرعت موزع، سرعت تست ریگ، اندازۀ سیب‌زمینی و شکل سیب‌زمینی بستگی دارند. با افزایش سرعت حرکت تسمه نقالۀ تست ریگ، فاصلۀ بین غده‌ها در ردیف کاشت و شاخص نکاشت به ترتیب به مقدار 21/4 و 69/17 درصد افزایش یافت، در عین حال مقدار کاهش در شاخص کیفیت تغذیه و شاخص چندکاشتی به ترتیب برابر با 78/7 و 10 درصد گزارش شد.   UR - https://jam.tabrizu.ac.ir/article_15778.html L1 - https://jam.tabrizu.ac.ir/article_15778_6576f4e0f58f81b726f23ce146b000db.pdf ER -