@article { author = {yousefi, zahra and vahedi, adel and shahin rokhsar ahmadi, Parisa}, title = {Mechanized Harvesting of Olive Trees Pruned by the Central Leader Method}, journal = {Agricultural Mechanization}, volume = {4}, number = {2}, pages = {153-161}, year = {2018}, publisher = {University of Tabriz}, issn = {2383-126X}, eissn = {2717-4107}, doi = {}, abstract = {Abstract Olive harvesting is the most important step in olive cultivation because of its direct impact on the quality of olive oil. Harvesting method and harvesting time are two effective factors in harvesting olive. This research was carried out in the olive orchard of Mazrae Novin Iranian Agro-Industry Farm, located in the cities; Manjil & Roudbar in Guilan province, Iran. In this research, olive trees were pruned in the central leader method. An Italian Verdegiglio VMA 95 trunk shaker was used to harvest the olive fruit for both table olives and oil olives stages. Vibration times by the shaker were at four levels (5, 10, 15 and 20 seconds). The percentage of the harvest and the harvesting rate, in each stage of the harvest (table and oil olives) were calculated. Based on the results of the project, the percentage of the fruit harvest and the harvesting rate in vibration times were significantly different in each stage of the harvest (table and oil olives). The maximum percentage of the fruit harvest for table and oil olives were 64 and 86, respectively. The highest harvesting rate for table and oil olives were 102.79 and 127.32 kg/h, respectively The best duration to shake the olive trees was found to be 10 seconds.  }, keywords = {Keywords: central leader pruning,trunk shaker,oil olive harvesting,table olives harvesting}, title_fa = {برداشت مکانیزه درختان زیتون هرس شده به روش محور مرکزی}, abstract_fa = {چکیده برداشت زیتون، به­دلیل تاثیر مستقیم روی کیفیت روغن زیتون، مهم­ترین مرحله از عملیات تولید زیتون است. روش برداشت و زمان برداشت، دو عامل موثر در برداشت زیتون هستند. این تحقیق در باغ زیتون کشت و صنعت مزرعه نوین ایرانیان، واقع در شهر منجیل شهرستان رودبار استان گیلان،  انجام گرفت. در این تحقیق درختان زیتون به­روش محور مرکزی هرس شدند و از تکاننده تنه با نام تجاری وردجیجلیو و مدل وی ام آ 95، ساخت کشور ایتالیا، برای برداشت زیتون در دو مرحله کنسروی و روغنی استفاده شد. زمان لرزش به­وسیله تکاننده، در چهار سطح (5، 10، 15 و 20 ثانیه) بود. شاخص‌های درصد برداشت و نرخ برداشت در هر مرحله از برداشت (کنسروی و روغنی)، محاسبه گردیدند. بر اساس نتایج حاصل از انجام پروژه مذکور، درصد برداشت و نرخ  برداشت در زمان‌های مختلف لرزش، در هر دو مرحله کنسروی و روغنی با یکدیگر اختلاف معنی‌دار داشتند. حداکثر درصد برداشت برای زیتون کنسروی و روغنی، به­ترتیب، 64 و 86 به­دست آمد. بیشترین نرخ برداشت نیز برای زیتون کنسروی و روغنی، به­ترتیب، 79/102 و 32/127 کیلوگرم در ساعت، اندازه‌گیری شد. هم­چنین، بهترین زمان لرزش درختان زیتون، 10 ثانیه تعیین گردید.  }, keywords_fa = {واژه­ های کلیدی: هرس محور مرکزی,تکاننده تنه,برداشت روغنی,برداشت کنسروی}, url = {https://jam.tabrizu.ac.ir/article_9576.html}, eprint = {https://jam.tabrizu.ac.ir/article_9576_cda803ed27aed66a772d2b179e5b5d3a.pdf} }